Kikeltek az egerészöly fiókák

A Sopron környékén fészkelő ragadozómadarak közül az egyik leggyakoribbnak az egerészölyv (Buteo buteo) tekinthető. Hazánkban sík- és hegyvidéken egyaránt szép számban fordul elő. Gyakran láthatjuk az autópályák menti kerítésoszlopokon zsákmányra lesve.

Egerészölyv (Buteo buteo) by Mark Medcalf, CC BY 2.0 via Wikimedia Commons

Középhegységi erdőkben éppen úgy költ, mint mezőgazdasági területek kisebb-nagyobb facsoportjaiban. Fészkét nagyobb fák magasan lévő elágazásaiba építi. A fészekanyag főleg száraz ág, de időnként lombos ággal is díszít. Fészekalja 1-4 tojásból áll. A 33 napig tartó kotlásban mindkét szülő részt vesz. Más ragadozókhoz hasonlóan a tojó a kezdeti időszakban őrzi a fészket és a fiókákat, a hím pedig vadászik és hordja a táplálékot. A fiókák növekedésével, az étvágyuk is nő, kevesebb veszély is fenyegeti őket, egy idő után mindkét szülő felváltva hordja a táplálékot. A fiókák 45 nap után hagyják el a fészket.

Frissen kelt egerészölyv fióka Sarród mellett (fotó: Váczi Miklós)

Táplálékát elsősorban rágcsálók, főként mezei pocok alkotja, de gyíkokat, rovarokat, madárfiókákat vagy nyúlkölyköket is fogaszt.

A szülők ilyenkor már javában hordják a fészekbe a táplálékot. Érdekesség, hogy a két kisnyúl mellett egy hörcsög is van, melynek nincs a Fertő partról aktuális adata. (fotó: Váczi Miklós)

Az egerészölyv hazai állománya néhány tízezer példányra tehető. Állandó madarunk, a nálunk fészkelő egyedek itt is telelnek, hozzájuk csatlakoznak északról telelni érkező példányok. Az egerészölyv hazánkban 1933 óta élvez lelövési tilalmat, 1954 óta törvény által védett, pénzben kifejezett értéke példányonként 10 ezer Ft.

Felhasznált és ajánlott irodalom

https://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-butbut

https://www.mme.hu/2012_ev_madara_-_az_egereszolyv

https://hu.wikipedia.org/wiki/Eger%C3%A9sz%C3%B6lyv

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.