A denevérek köztünk élnek (de ez nem baj…)

A denevérek a legtöbb ember szemében, amolyan “nemszeretem” állatoknak számítanak, hiszen beleakadnak az ember hajába, “vért is szívnak” (ez egyébként hülyeség) és különben is, ami repül és nem madár, az jó nem lehet. A denevérek ezzel szemben kifejezetten hasznos állatok, iszonyú mennyiségű repülő szúnyogot, éjszakai lepkét stb. esznek meg.

A Magyarországon élő denevérfajok természetes búvóhelyei barlangok, sziklahasadékok vagy faodúk lehetnek. Sajnos a természetes szálláshelyek napjainkra erősen megfogyatkoztak (idős, odvas fákban gazdag erdők) vagy nagymértékben megváltoztak (pl. látogatható barlangok), így élőhelyeinek fogytával a denevérek mindenhol veszélyeztetett fajokká váltak. A településekre beköltöző denevérfajok kezdetben templomok, kastélyok padlására költöztek be, de nagyon jó élőhelyet jelentenek számukra a 90-es években épület panelházak dilatációs hézagai is, így a városi emberek is sokszor találkoznak a denevérekkel.

Denevérkolónia egy családi ház padlásán (Fotó: Halmai Zalán)

A templompadlások és -tornyok zavartalanságuk okán váltak jellegzetes denevérszállássá, ma már azonban itt is egyre ritkábban találkozhatunk denevérekkel, mert a folyamatosan zajló templomfelújítások során ezek a mesterséges szálláshelyek is sorra szűnnek meg. A szintén terjedő éjszakai díszvilágítások szintén nem kedveznek a denevéreknek, mert lerövidül a táplálkozási időszakuk és egyszerűen éhen vesznek. A panelhasadékokban élő denevéreket pedig a szakszerűtlenül elvégzett épületszigetelések veszélyeztetik.

Ne féljen a denevérektől és főleg ne bántsa őket! Ha már néhány egyedes kolóniát talál, haladéktalanul keresse a Fertő-Hanság Nemzeti Park szakembereit. Az épületlakó denevérek felméréséről és kutatásáról itt, az egyes fajokról és védelmükről a hunbat.hu oldalon talál további információkat.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.