Pókbangó (Ophrys sphecodes)

Április végén, május elején a Fertő keleti partján elhelyezkedő szikes rétek és cickóros pusztákon színes virágtenger jelenik meg. A farkas kutyatej sárga mezői között agárkosborok tízezrei pirosodnak, de lehet látni rózsaszín és fehér példányokat is. E gyepek másik jellegzetes orchideája a kevésbé feltűnő pókbangó, mely szintén ilyenkor virágzik.

A fokozottan védett pókbangó (Ophrys sphecodes) a hazai bangók közül viszonylag gyakori, de az elmúlt évtizedekben több helyen visszaszorult. Hazánkban számos élőhelyen, mocsárréteken, lápréteken, szikes gyepekben, lőszgyepeken és homoki gyepeken is előfordul. Sopron környékén a Fertő keleti partján és a harkai Ezüsthegyen ismert.

A pókbangó virágzata

Magassága 10-30 cm, tőlevelei hosszúkás-lándzsásak, világoszöldek, fényes felületűek. Virágai vékony száron ülnek, aprók. A külső három lepellevél zöld, a belső kettő halványbarna vagy barnászöld. Mézajka sötétbarna, bársonyos szőrzetű, egy világos H vagy X alakú mintázattal.

A virágok fűzérszerűen helyezkednek el, az alsók gyakran már el is virágoznak, mire a felsők kinyílnak

A pókbangó élőhelyek kezelésének a legjobb módja az extenzív legeltetés. A legelő állatok taposásukkal felnyitják a gyepfelszín, így a magoknak lehetőségük van a földre hullani és a megfelelő gombapartner megléte esetén kihajtani. A túlzott legeltetés azonban már káros és a növény eltűnéséhez vezet.

Pókbangó

A Fertő parti állományt az 1990-es évek végén fedezték fel, kezdetben 100 tő körül mozgot az állománynagyság, aztán néhány év alatt szinte teljesen eltűnt. A korábbi védőkerítés elbontása és a terület legeltetése 2008-ban hozta meg az eredményt, ekkor összesen 903 tövet figyeltek meg a nemzeti park szakemberei, a mintegy 50 hektáros területen. A természetvédelmi kezelésnek és valószínűleg a klímaváltozásnak (ő a nyertesek közé tartozik) köszönhetően napjainkban az állomány 15.000 és 20.000 tő között ingadozik, előfordulási területe mintegy 200 ha. A tavaszi szárazság és az április fagyok miatt az egyedek egy része nem virágzik, a tavalyi évben szinte minden tő leszáradt.

Elfagyott pókbangó

Ne feledjük, hazánkban minden orchidea védett!!! Ne szedjék le, ne ássák ki! Ha gyönyörködjenek benne mások is.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.