Tengermelléki káka (Schoenoplectus litoralis)

A palkafélékhez tartozó tengermelléki káka (Schoenoplectus litoralis vagy Scirpus litoralis) elsősorban a Földközi-tenger mentén elterjedt faj. Magyarországon a Hévízi-tóból, a Fertő tóból és a Velencei-tóból ismeretes. A Hévízi-tóban elsőként megtaláló Glück felvetette (Glück 1919), hogy a faj melegkori reliktum lehet, de ezt többen kétségbe vonják, és valóban, az sem zárható ki, hogy a vonuló vízimadarak hurcolták be a XIX. században. A fertői állományt 1962-ban találta meg Tóth László és Szabó Ernő (Tóth & Szabó, 1962) a Hegykői-öböl nádasának szegélyében, majd két évtizeddel később Padisák (1982) említi meg előfordulását a Rákosi-öböl).

Az 1990-es évektől állnak rendelkezésre részletesebb adatok a faj előfordulásairól, az első részletes felmérés azonban csak 2006-2008-ban történt (Tóth, 2006, 2008). Az elmúlt években végzett felmérések (Szőke 2017) alapján a faj gyorsan és agresszíven terjedni kezdett, megjelent a belső tavakban és számos csatorna partján is. A szakértők jelenleg nem tudják, hogy mi áll az évekig stabil állomány hirtelen terjedésében, így nehéz megítélni ennek a folyamatnak jelentőségét.

A zárt, homogén kákafoltok sok esetben különleges állatvilágnak biztosítanak élőhelyet, ezekről egy későbbi bejegyzésben számolunk be.


Hivatkozott irodalom

  • Glück, H. (1919): Scirpus litoralis Schrader, ein für die ungarische Tiefebene neu entdecktes Tertiär-Relikt tropischer und subtropischer Gegenden. – Magyar Botanikai Lapok 18 (1-12).: 2-14.
  • Padisák, J. (1982): The periphyton of Lake Fertő: Species composition and cholorophyll-A-content. BFB-Bericht 43.: 95-115.
  • Szőke, E. (2018): A tengermelléki káka (Schoenoplectus litoralis SCHRADER (PALLA)) Fertő tavi állományának változása. TDK dolgozat. Soproni Egyetem, Erdőmérnöki Kar, Geomatikai, Erdőfeltárási és Vízgazdálkodási intézet. Sopron.
  • Tóth, L. – Szabó, E. (1962): Botanikai és környezettani vizsgálatok a Fertő-tó nádasaiban. – Hidrológiai Tájékoztató 2 (3).: 129-138.
  • Tóth, T. (2006): A tengermelléki káka (Schoenoplectus litoralis [SCHRADER] Palla) potenciálisan veszélyeztetett faj komplex vizsgálata. Diplomadolgozat. Nyugat-Magyarországi Egyetem, Növénytani Tanszék. Sopron.
  • Tóth. T. (2008): A tengermelléki káka (Schoenoplectus litoralis [Schrader] Palla) Fertő-tavi állományának felvételezése és feldolgozása térinformatikai eszközökkel. Diplomadolgozat. Nyugat-Magyarországi Egyetem, Növénytani Tanszék. Sopron.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.