A Potzmann Kogl, avagy Pihenőkereszt melletti gyep

Sopron egyik ékszeres doboza a Pihenőkereszt melletti Potzmann Kogl, mely sajnálatos módon jelenleg nem élvez természetvédelmi oltalmat, de ennek ellenére fennmaradt a kiskertek és szőlők között.

A Potzmann Kogl napjainkban

A régi katonai térképek alapján a XX. század elejéig a mai Szárhalmi-erdőhöz csatlakozva erdő borította a területet. A valószínűleg tisztásokkal tagolt molyhos tölgyesek és cseres tölgyesek alkotta erdőt 1918 körül vághatták le legeltetési céllal.

A mai terület az I. katonai felmérés térképén (Forrás: Arcanum)
A vármegyei kataszteri térképen (1856-1857) még fás területet jelölnek (Forrás: Arcanum)

A területet fajgazdag száraz sziklagyepek, lejtősztyepek és csoportokban száraz lomberdei fa- és cserjefajok csoportjai borítják. A terület legértékesebb részét a nyílt gyepek alkotják a déli oldal dombgerincén és az ennek közelében húzódó kis, kb. 100 négyzetméteres mélyedésben. A nagyobb fás-cserjés területeket jellegzetes erdőszegély növényzet kíséri, számos védett növényfajjal. A domb északra néző oldala java részt erősen cserjésedett, de kisebb gyepfoltok itt is maradtak fent.

A területről jelenleg 15 védett növényfaj előfordulása ismert. A leánykökörcsin, a tavaszi hérics, a csillagőszirózsa, az árlevelű len vagy az ökörszem több százas nagyságrendben fordul elő. A ritkább fajok közé tartozik többek között a sárga len, a nagyezerjófű, a nagy pacsirtafű, a békakonty, a bunkós hagyma. A terület ritka, de kiemelt értéket képviselő védett cserjefaja a sziklai benge (Rhamnus saxatilis), mely az Alpokból leereszkedve csak itt és a Szárhalmi-erdőben él.

A területet kezelő Tanulmányi Erdőgazdaság feketefenyvessel telepítette körbe az egész dombot, ami legalább a permetező-szemetelő-növénygyűjtő környezetétől megóvta a sekély talajon kialakult igen változatos, a környéken szinte egyedülálló gyepet. Több helyütt is megjelent, és terjedőben van az akác, valamint itt-ott a fekete- és erdeifenyő is terjed. Egyre több problémát okoznak a területen megjelent kvadosok és terepmotorosok. Kisebb beavatkozásokkal, némi szakértő gondoskodással megóvható ez az egyedülálló értéke a városnak!

A Potzmann Kogl, avagy Pihenőkereszt melletti gyep” bejegyzéshez ozzászólás

  1. A Potzmann-dombot egy nagyon szerencsés évben a Castanea Környezetvédelmi Egyesület szakértőivel felmértük, és több mint százféle ritka növényt találtunk, a rajtuk élő lepkékkel, bogarakkal, amiket másutt alig látni. Akkor erre hivatkozva kértük a domb legalább helyi védelem alá helyezését, de ez nem történt meg. Szerencsére sikerült az autópálya nyomvonalát kicsit arrébbtetetni, így a közeli kertes-szőlős Potzmann-Greud dűlő szörnyű sorsát elkerülte ez a kivételes hely.
    A dombtetőn katonai árkok vannak, amikbe sajnos a közeli kertekből traktorral hordják az ágnyesedéket, néha szemetet. A korábbi növények jelentős része visszaszorult, de még mindig nagy érték ez az élőhely. (A Greud különben irtást jelent, és leírások szerint az 1800-as években hasították ki az erdőből a domb délkeleti oldalát, Sopron legjobb termőterületét.)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.