Zöld gyík (Lacerta viridis)

A zöld gyík hazánk egész területén elterjedt, de nagyon változó sűrűséggel. Sopron környékén a Szárhalmi-erdőben, a Bécsi-domb környékén, a Soproni-hegységben viszonylag gyakran találkozhatunk vele, akár lakott területeken is. Kedveli a mozaikos élőhelyeket, különösen a cserjékkel, facsoportokkal tagolt gyepes területeket, de parkokban vagy a házak körül is előfordul. Az emberi jelenlétet, ha nem háborgatják, viszonylag jól tűri.

A legnagyobb termetű, akár 40 cm hosszúra is megnövő gyíkfajunk. Testhosszának nagy részét, mintegy 60%-át a hosszú farok teszi ki. A nemek ivarérett korukban eltérő színezetűek. A hímek háta és oldala, valamint a lábak külső felülete általában egyöntetű világos- vagy smaragdzöld, melybe sűrűbben vagy ritkásabban szabálytalan, apró fekete pettyek vegyülhetnek, és ez sötétebb zöld árnyalatot eredményez. A nőstények hátoldala általában tarka, a hát középső sávja világos- vagy barnászöld, melyet kétoldalt egy-egy, 2-4 pikkely szélességű, drapp csík határol a tarkótájéktól a farok tövéig, innen fokozatosan elhalványulva fut tovább a farok vége felé. A hímek torka a szaporodási időszakban ragyogó búza- vagy kobaltkék színben pompázik, amely az alsó és a felső ajakra, a fej oldalsó részén pedig egészen a dobhártya, illetve a szem vonaláig is felterjedhet.

Zöld gyík hímje (Fotó: Dankovics Róbert)
A zöld gyík jellemző élőhelye Fertőrákos mellett

Áprilistól október közepéig aktív, először a hímek bújnak elő a fagymentes helyen (faodú, talajban lévő üreg) töltött telelésből. Nappal aktív, a reggeli órákat valamilyen kiszögelések, farönkön napozva tölti, a legmelegebb déli órákban azonban árnyékba húzódik. Ragadozó állat, elsősorban ízeltlábúakkal táplálkozik, de adott esetben kisebb madárfiókákat és kisebb rágcsálókat is elejt.

Felhasznált irodalom

  • Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (2019) Magyarország kételtűi és hüllői: Zöld gyík http://www.mme.hu/keteltuek-es-hullok/zold-gyik
  • Harta, I., Winkler, D. & Erdő, Á. (2017): A zöld gyík (Lacerta viridis (Laurenti, 1768) habitat-választásának vizsgálata a Fertőmelléki-dombsor területén. Magyar Apróvad Közlemények 13.: 201-212.

Zöld gyík (Lacerta viridis)” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.