Fáber-rét

A Soproni-hegység természetes vegetációját ugyan az erdők képezik, de elsősorban a korábbi, lovakkal végzett erdei munkákhoz kapcsolódóan alakultak ki kisebb-nagyobb kaszálók és legelők is. Az erdei tisztások viszonylag nagy kiterjedésű és ma is jó természetességű példája a Szalamandra-tó és a Károly-kilátó között elhelyezkedő Fáber- rét.

A Fáber-rét elhelyezkedése

A rét nagy részét ún. verescsenkeszes hegyi rét borítja, a mélyedésekben alakultak ki magassásosok. A társulás névadóján, a verescsenkeszen kívül jellemző még a hasznos földitömjén, a közönséges oroszlánfog, az orvosi szemvidító, a réti imola előfordulása. A védett növényfajok közül az agárkosbor (Anacamptis morio), a széleslevelű ujjaskosbor (Dactylorhiza majalis) és a pettyes orbáncfű (Hypericum maculatum) fordul elő a területen.

A Fáber-rét, háttérben a TV-torony

A védett gerinces fajok közül gyakorinak tekinthető a fürge gyík (Lacerta agilis), a gerinctelen fajok közül többek között öt védett futóbogár fajt (Carabus cancellatus, Carabus germarii, Carabus granulatus, Carabus scheidleri, Carabus ulrichii) sikerült eddig kimutatni a területről.

Fürge gyík (Fotó: Dankovics Róbert)
Nagy avarszöcske (Fotó: Bauer Norbert)

A rét fenntartásához a rendszeres kaszálás szükséges, enélkül néhány éven belül beerdősödne, hasonlóan számos, mára megszűnt hegységbeli társához. A jelenlegi kezelés mellett a rét hosszú távú fennmaradása biztosítottnak látszik, egyedül a csapadékhiány és a taposás (pl. motorosok, kerékpárosok, autósok) okoznak természetvédelmi problémát. A védett gyepterületen gépjárművel közlekedni tilos!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.