Mocsári nőszőfű (Epipactis palustris)

Sopron környéke kifejezetten gazdag orchideákban. A vitézkosbor után következzék egy újabb orchideafaj, a mocsári nőszőfű. A lápréteken és mocsárréteken élő orchidea nagy elterjedési területe és helyenkénti gyakorisága miatt nem veszélyeztetett (de természetesen védett, mint minden hazai orchideafaj).

Mocsári nőszőfű

Nagy termetű, 33–67 cm magas, lágyszárú, évelő növény. A szár alsó részén 2-3 barna allevél található; felül 7-8 felső felén fényes lomblevél, amelyek hossza 7–12 cm, szélessége 1,5-3,5 cm. A levelek mérete, szélessége felfelé haladva csökken; alul inkább tojásdadok, felül már szálas-lándzsásak. Június-augusztusban nyíló, 5-30 bókoló virága nagyjából egy irányba néző, laza fürtöt alkot. A külső lepellevelek halványzöldek barnásvörös futtatással, a belső lepellevelek kisebbek, fehérek, erezetük lilásvörös. A mézajak két részre tagoldóik, a fehér csúcsi rész pajzs alakú, hullámos csipkés szélű, tövén két sárgás szélű dudorral.

Magvainak csírázása ősszel kezdődik, a gyöktörzse tavasszal indul növekedésnek. Kihajtásához 2-3 évig szüksége van a szimbiota (mikorrhiza) gombákra, a felnőtt növények már megélnek nélküle is. A gombapartner a nitrogén felvételében nyújt segítséget a növényképen, cserébe tápanyagokat ad.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.