Díszes tarkalepke (Euphydryas maturna)

Palearktikus elterjedésű lepkefajunk, Franciaországtól Oroszországig sokfelé előfordul, de speciális élőhely igényei miatt inkább szigetszerűen fordul elő. A Nyugat-Európai országok közül Luxemburgban és Belgiumban már kipusztult, Franciaország, Németország és Ausztria területéről jórészt eltűnt (Van Swaay & al 2010a, 2010b ). A Kárpát-medencében elsősorban az alacsonyabban fekvő, erdős területeken élnek állományai (Varga 2006). Környékünkön a Peresztegi-erdőben, a Kardos-ér mentén, a hegykői Rongyos-erdőben és a röjtöki Nagyerdőben ismertek állományai.

Díszes tarkalepke (Fotó: Dr. Ambrus András)

A díszes tarkalepke tápnövénye elsősorban a kőrisfajok és a fagyal, így olyan legalább részben beerdősült helyeken érdemes keresni, ahol ezek a fajok nagyobb számban fordulnak elő.

A díszes tarkalepke jellemző élőhelye a Kardos-ér mentén (Fotó: Dr. Ambrus András)

Május elejétől június közepéig repül. Petéit csomókban a tápnövények fonákára rakja. A petékből 10 nap után kikelő lárvák a kezdeti lárva stádiumát szövedékben, csoportosan táplálkozva tölti, majd áttelelés után – tápnövény váltással (többnyire az aljnövényzetből táplálkozva) – szoliter életmódot folytat bebábozódásáig.

A fajt környékünkön elsősorban az erdőgazdálkodás, az élőhelyül szolgáló erdők véghasználata veszélyezteti. Az élőhelyül szolgáló erdők letermelését, megfelelő menedékterületek (pl. nagyobb hagyásfacsoportok, érintetlenül hagyott erdőrészletek) kellően sűrű hálózata nélkül a faj nem tudja tolerálni. A telelő állományokat a fahasználatok során bekövetkező talajfelszín bolygatás károsíthatja.

Díszes tarkalepke (Fotó: Dr. Ambrus András)

Felhasznált irodalom

Ambrus, A. (2016): Euphydryas maturna vizsgálata a Határmenti erdők, a Rábaköz, a Pannonhalmi-dombság és a Rába a kiemelt jelentőségű természetmegőrzési területeken. Kutatási jelentés. Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság. 19p.

Varga, Z. (2006): A díszes tarkalepke (Euphydryas maturna) fajmegőrzési terve. Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, Természetvédelmi Hivatal. 21p.

Van Swaay, C., Cuttelod, A., Collins, S., Maes, D., López Munguira, M., Šaši, M., Settele, J., Verovnik, R., Verstrael, T., Warren, M., Wiemers, M. és Wynhof, I. (2010a): European Red List of Butterflies. Publications Office of the European Union. Luxembourg. 48 pp.

Van Swaay, C.A.M., Collins, S., Dusej, G., Maes, D., Munguira, M.L., Rakosy, L., Ryrholm, N, Šašid, M., Settele, J., Thomas, J., Verovnik, R., Verstrael, T., Warren, M.S., Wiemers, M. és Wynhoff, I. (2010b): Do’s and don’ts for butterflies of the Habitats Directive. Report VS2010.037, Butterfly Conservation Europe & De Vlinderstichting, Wageningen.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.