A Pihenőkereszti-barlagok (Fehér-barlang)

A Dudlesz-erdő barlangjai után ma a Szárhalom egyik barlangját, helyesebben barlangcsoportját mutatjuk be. A hivatalos barlangkataszterben Pihenőkereszti 1-5. sz. barlang néven nyilvántartásba vett üregeket “Fehér-barlang”, “So”-barlang, “Vércselyuk” néven is említik. A barlangokat legkönnyebben a kék sávos turistajelzésről kelet felé lekanyarodva lehet megközelíteni egy erdei nyiladékon.

A Pihenőkereszti-barlangok elhelyezkedése

Az egykori bányaudvarról négy barlang nyílik, ezek közül a legnagyobb az 1. sz. barlang, amely 16 m hosszú és 4 méter magas. A rendszeresen használt, nagyméretű üregben sok szemét és a tűzrakások eredményeképp bekormozódott plafon foga minket. A rendszeres zavarás miatt denevérek sajnos nem tudnak megtelepedni benne.

Pihenőkereszti 1. sz, barlang

Az átellenben elhelyezkedő 2. sz. barlang 15 m hosszú, meredek lejtésű, avarral jól feltelt. Nem javasolt bemenni, omlásveszélyes és könnyen be lehet csúszni. A többi üreg (3-5 sz. barlangok) meglehetősen kicsik (1–4 m hosszúak) és szűkek.

A Pihenőkereszti 2. sz. barlang bejárata belülről (amikor még volt hó télen)
A Pihenőkereszti 4. sz. barlang bejárata
A Pihenőkereszti 5. sz. barlang

A tavaszi időszakban a környéket felkeresve könnyen lehet a Szárhalomban előforduló, védett orchideákba botlani. Jellemzően bíboros kosbor, madárfészek kosbor, széleslevelű nőszőfű, esetleg kétlevelű sarkvirág kerülhet a szemünk elé.

Mindegyik barlang ex lege (a törvény erejénél fogva) védett, emellett a Fertő-Hanság Nemzeti Park területén helyezkednek el!!! Ha rendellenességet (tűzrakás, rongálás) észlel értesítse a nemzeti park igazgatóságot, aki a barlangok természetvédelmi kezelője.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.