Kökörcsinek Sopron környékén

Sokan csak a Vaják (Witcher) sorozatból ismerik a költő, trubadúr Kökörcsint, de kökörcsinek köztünk is élnek. A kökörcsin szavunk valószínűleg az ótörök „kök”, azaz kék szóból ered. A középkori írásokban kwtkwrchw, kekekrchen, kökörchin, kokorchyn, kökörcz néven említik. A kökörcsineknek (Pulsatilla sp.) öt hazai fajából kettő, a leánykökörcsin (Pulsatilla grandis) és a fekete kökörcsin (Pulsatilla nigricans) fordul elő Sopron környékén.

Leánykökörcsin
Fekete kökörcsin

Kora tavasszal, általában március közepétől április elejéig virágoznak. Mindkét faj elsősorban sztyeprétek, száraz gyepek ritka, veszélyeztetett faja. Hazai védelmük mellett a leánykökörcsin európai szintű védelmet (Natura 2000) is élvez. A környékünkön többfelé (pl. Bécsi-domb, Szárhalmi-erdő tisztásai, Harkai-kúp, Fertőboz) lehet találkozni velük, de kevés helyen fordulnak elő együtt. Május végére a terméses hajtás megnyúlik, és a tetején szőrös aszmagtermések csokra fejlődik ki. A bibeszálak bolyhos repítőkészülékké alakulnak, a nyár elejére ez a szöszös „bóbita” szétesik, s a terméseket a szél széthordja. Az egyes termések felépítése is különleges: a repítőkészülék és a mag közötti rész megérve, kiszáradva spirállá csavarodik. Ha a talajra hullott termést nedvesség éri, a spirál elkezd kiegyenesedni, s az eleven rugótól hajtott mag befúródik a talajba, mintegy „elülteti magát”.

Terméses leánykökörcsinek április közepén

Eltűnésüket elsősorban élőhelyeik megszűnése okozza. A legeltetés megszűnésével az élőhelyül szolgáló gyepek jelentős részét beerdősítették, sajnos többnyire akáccal vagy fenyővel, a megmaradt gyepeken pedig a cserjésedés és a fűavar felhalmozódása veszélyezteti. Néhány, elsősorban településközeli élőhelyen (Bécsi-domb, Fertőrákos) problémát okoz a rendszeres előforduló kiásás vagy a terepmotorosok és quadosok taposása. A kökörcsinek sokszor kerülnek a kirándulók kosarába is, de kár leszedni, mert gyorsan elhervad. Vastag, a talajba mélyen lenyúló gyöktörzsét sem érdemes kiásni, mert az átültetést nem viseli el. Ha valaki nagyon szeretne a kertjébe, akkor bármelyik kertészetben beszerezheti az európai kökörcsint (Pulsatilla vulgaris) néhány száz forintért.

Jellemző élőhelyük Fertőrákos felett
Ilyen mennyiségben ma már kevés helyen találni. Ugyanezen a helyen a mai nap mindössze 23 példányt találtunk

Számos népi elnevezése – lókökörcsin, kikirics, kükörics, tikdöglesztő, alamuszvirág, kokasharang, varjúkikerics – arra utal, hogy a leánykökörcsin a magyar nép egyik jól ismert vadvirága. Minden része mérgező, így a legelő állatok kerülik, bár a bimbókat olykor lerágják. A népi gyógyászat is felhasználta: a virágából és leveléből készült teát asztmás görcsök és fejfájás csillapítására, valamint vesebetegségek, köszvény, csúz gyógyítására is alkalmazták.

Ha tetszett a bejegyzés, kérünk, hogy nyomd meg a Tetszik gombot!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.