Boszorkánylepke avagy a nagy pávaszem

Dr. Ambrus András (Fertő-Hanság Nemzeti Park) írása

Hazánk legnagyobb termetű (szárnyfesztávolságú) őshonos lepkefaja a nagy pávaszem (Saturnia pyri), mely lenyűgöző méretével és túlnyomórészt barnás, ám mégis elegáns színezetével, krémszín szegélyével méltán érdemli ki a figyelmet. A pávaszemes szövők legnagyobb európai faja, szárnyfesztávolsága a 15 cm-t is meghaladhatja, különösen a nőstényeké.

A nagy pávaszem a Kárpát-medencétől északra már jóval ritkábbnak mondható, nagyjából nálunk éri el elterjedésének északi határát, tőlünk Délre elterjedt Európában, sőt Észak-Afrikát is érinti.

Rajta kívül a nálunk is egyre többfelé elterjedt, az ötvenes években, a távol Keletről behurcolt tölgy pávaszem (Antheraea yamamai) közelíti meg ezt a méretet, s noha színeiben feltűnőbb, mint a mi boszorkánylepkénk, ám mégis csak egy jövevény faj…

Tölgy pávaszem (By Harald Süpfle – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20019971)

A mi nagy pávaszemünk nem feltétlenül tart távolságot az emberi településektől, sőt, gyakran még a városokba is be-betéved, mivel tápnövényei közt többféle gyümölcsfa is szerepel. Kisebb grillkolbász méretű, zöldes alapszínű, színes szemölcsöket viselő hernyói számos gyümölcsfa (barack, meggy, szilva, körte, stb.) mellett még a dió és a kőris levelét is elfogyasztják, ami az intenzív művelésű gyümölcsös kertek idején a teljes kipusztulástól valószínűleg megóvta a fajt.

A nagy pávaszem hernyója

Báb alakban telel – olykor több éven át is átfekszik – barna színű, erős szálú selyemfonalból készült gubójában, mely sokféle külső behatás ellen megvédi. A lepke többnyire májusban repül, ám az utóbbi években legtöbbször már április végén kibújnak az első példányok, a korábban érkező tavaszi fölmelegedésre. Esetenként a közeli rokon kis pávaszem (Saturnia pavonia és S. pavoniella fajcsoport) lepkével átfedésbe kerül a rajzása és ilyenkor keletkezhetnek hibrid példányok is, melyek mindkét faj jegyeit magukon viselik.

A nagy pávaszem késő este, éjszaka, gyakran csak éjfél körül kezd röpülni, a mesterséges fény erősen vonzza. 2019-ben nagy élményt jelentett, hogy az Eszterházy Madárvártán egy este 25 példány érkezett, ami az utóbbi években, évtizedekben igencsak szokatlan jelenség volt, számos hazai lepkész megítélése szerint.

Élete nem túlságosan hosszú, 1-(2) hétig aktív maximum, adult állapotban már nem táplálkozik, azt az energiát használja fel, amit még hernyó korában felhalmozott. A nappali lepkékre (és sok más csoportra) olyan jellemző pödörnyelve nincs, emésztő rendszere elcsökevényesedett. Egyetlen küldetése van: a faj fenntartása (párzás és terjeszkedés).

A mesterséges fényre néha tömegesen jönnek

Az ezredforduló táján térségünkben nagyon megfogyatkozott a nagy pávaszem népessége. 2004-től kezdve folyamatosan, több éven át szabadból hozzánk bekerült, mentett példányoktól származó petékből nevelt utódok (előnevelt hernyók) kitelepítésével próbáltuk megerősíteni a helyi populációkat. Igyekeztünk távolabbi területekről származó példányok befogadásával „vérfrissítést” is végezni. Az előnevelt hernyók tápnövényéül diót választottunk, mert az a térségben spontán terjed és szinte biztosra vehető, hogy rovarirtó szerekkel nem permetezik…

Petéből nevelt hernyók kiengedése

Az utóbbi két évtizedben rendszeresen találkozhatunk régiónkban a nagy pávaszemmel, igyekszünk mindent megtenni annak érdekében, hogy unokáink is láthassák ezt a csodálatos lepkét.

Reméljük, utódaink is láthatják még a nagy pávaszemet! Repülj boszorkánylepke!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.