Agárkosbor (Orchis morio)

Az agárkosbor, agár kosbor vagy agár sisakoskosbor (Orchis=Anacamptis morio) a kosborfélék vagy orchideafélék (Orchidaceae) családjába tartozó védett növényfaj. Apró termetű, szára 8-20 cm magas, levelei keskenyek, lándzsásak. Virágzata laza, rövid, 6-10 virágú fürt. Murvái többé-kevésbé olyan hosszúak, mint a magház, bíborszínűek. Virágai sötét vagy világosabb bíborszínűek, zöld erezettel, ritkábban rózsaszínűek vagy fehérek. A virág lepellevelei az ajak kivételével rövidek, tompa sisakformára összeborulók, mézajka szélesebb, mint amilyen hosszú, bíbor ibolyaszínű, sötétebb pettyekkel, háromkaréjú. A középső karéj erősen kicsípett. A sarkantyú hengeres, kissé felfelé kunkorodó.

Agárkosbor

A többi orchideához hasonlóan igényli a kis mértékű bolygatást, élőhelyei legjobban extenzív legeltetéssel kezelhetők. A túllegeltetést egy ideig tolerálja, de aztán eltűnik. A legeltetés abbahagyása után, a fűavar felhalmozódása miatt szintén visszaszorul néhány év alatt.

Az agárkosbor fehér virágú változata

Az agárkosbor hazánk egyik leggyakoribb orchideaféléje, réteken, nedves gyepekben homoki gyepekben, sztyepréteken fordul elő leggyakrabban.

Országos gyakorisága ellenére Sopron környékén csak ritkán lehet vele találkozni. Legnagyobb állományai a Fertő keleti szegélyében lévő száraz gyepeken élnek, itt akár több ezres csoportokkal is találkozhatunk. Tömeges előfordulásai fokozottan védett természeti területen vannak, nem látogathatók. A keleti parti területen kívül a Fáber-réten, a harkai Ezüsthegyen és Szárhalom egyes tisztásain élnek néhány töves állományai. Kicsit távolabb, a Répce-sík és a Rábaköz (Iván, Csapod, Cirák, Dénesfa) száraz legelőin találunk több százas állományokat. Az utóbbi két évtizedben az állattartás visszaszorulásával, illetve a tökéletesnek nem nevezhető agrártámogatási rendszer miatt több tucat hektáron szántották be élőhelyeit. A pusztacsaládi reptér környékén több ezer tő pusztult el beszántás miatt a 2000-es évek elején.

Agárkosbor és pókbangó tenger Fertőszéplak mellett

Az idei aszályos tavasz miatt a virágzó példányok a szokásosnál jóval kisebbek, gyakran csak 1-2 cm-es száron vannak a virágok.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.