A kígyó nyelve (Ophioglossum vulgatum)

A közönséges kígyónyelv (Ophioglossum vulgatum) Sopron környékének ritka, az ősharasztok osztályába (Psilotopsida) sorolt védett (5000 Ft) növénye. A rövid földbeli hajtásból egyetlen, két részből álló levél emelkedik ki. A meddő levélrésze tojásdad vagy hosszúkás lándzsás, ülő, épszélű, míg a spórás levélrésze nyélre és a felső felén kétsoros füzérben álló sporagiumos részre tagolódik. Az egész növény apró termetű, 8-30 cm magas, nálunk többnyire 10-15 cm-esre nő. Május elejétől már megfigyelhető, spóráit júniustól – augusztusig szórja.

Közönséges kígyónyelv

Közép-Európa síkvidékein mindenütt elterjedt, de a lecsapolások, a beépítések és a klímaváltozás miatt sokfelé megritkult. Hazánkban szerencsére nem ritka, szinte minden országrészből ismert előfordulása. Sopron környékén jelenleg három lelőhelyét ismerjük, a fokozottan védett Kistómalmi láprét mellett az ebergőci lápréten és a fertőszéplaki bányatavak mellett fordul elő.

Élőhelyét tekintve nem igazán válogatós, nedves réteken, üde erdőkben, láperdőkben, hegyi réteken, felhagyott homok- és agyagbányákban egyaránt előfordul.

Apró termete miatt nehéz észrevenni
Kisebb csoportokban, akár több száz egyede is élhet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.