Rézsikló (Coronella austriaca)

A rézsikló (Coronella austriaca) hazánk elterjedt, domb és hegyvidékein is előforduló siklója. Viszonylag kistermetű, 60-80 cm hosszú, zömök testű, rövid, háromszög formájú fejű sikló. Tarkóján az osztrák kétfejű sasra emlékeztető mintázat található, innen származik a tudományos neve is. A hímek alapszíne világosbarna, okker, arany- vagy bronzbarna, a nőstényeké világosabb barnásszürke. Mindkét nemnél a háton két sötét, párhuzamosan futó pontsor húzódik végig a tarkófolttól a farok végéig.

Rézsikló (Coronella austriaca) Fotó: Dankovics Róbert

Élőhelye alapvetően a nyílt, száraz gyepes vagy cserjés területek, de üde réteken, erdőszegélyekben is előfordulhat. Nappali életmódot folytat, elsősorban a reggeli, délelőtti órákban aktív. Sopron környékén sok helyen találkozhatunk vele, a Bécsi-dombtól a Fáber-rétig, a Fertőmelléki-dombsortól Fertődig.

Rézsikló (Coronella austriaca)

Emberre teljesen veszélytelen, elsősorban apróbb gyíkokkal, kisebb rágcsálókkal és rovarokkal táplálkozik. A téli hónapokat föld alatti üregekben, fák gyökerei között vészeli át, március második felében, áprilisban jön elő. Szaporodása április elején kezdődik és akár őszig elhúzódhat. Elevenszülő, a teljesen kifejlett, 12-21 cm hosszú utódok augusztusban szeptemberben jönnek világra. Általában 5-8 utódot hoz világra, de extrém esetben akár 15-19 utód is lehet. Telelni szeptember végén október elején vonul el.

Elsősorban a sűrű közlekedési hálózat és az emberi tudatlanság veszélyezteti, de problémát jelenthet a telelőhelyeken végzett földmunka vagy tuskózás is, amely elől a hibernált állapotban lévő állatok nem tudnak elmenekülni.

Hazánkban minden hüllő védett, te se bántsd, ha találkozol vele!

Rézsikló (Coronella austriaca)” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.