Nagy ezerjófű (Dictamnus albus), más néven boszorkányfű

A nagy ezerjófű a rutafélék (Rutaceae) családjához tartozó védett növényünk. A népi gyógyászatban is jól ismert növényt számos névvel illetik, így gyakran boszorkányfű, erősfű vagy szarvasfű néven is találkozhatunk vele.

Nagy ezerjófű

A Szárhalmi-erdőben, a Dudlesz-erdőben és a Potzmann Kogl területén viszonylag gyakori faj. Száraz, napos tölgyesek, erdőszegélyek, sztyeprétek növénye. A látványos, nagy termetű növény gyakran csábítja a tudatlan kirándulókat egy szép nagy csokor leszedésére. Ez, amellett, hogy természetkárosításnak minősül, kellemetlen meglepetéseket is okoz, ezért a leszedett csokrokat néhány méterrel odébb általában meg lehet találni az út szélén.

A nagy ezerjófű jellemző élőhelye

A természet bosszúja? A boszorkányfű elnevezés már utalhat arra, hogy itt lehet némi probléma, de sokkal többet mondanak az angol nyelvű elnevezései (burning bush=lángoló bokor vagy gas plant=gáznövény). A növényen mindenhol találhatók illóolajat termelő mirigyek, amelyek erős citromillatot árasztó nedveket termelnek. Nagy melegben és szélcsendben az elpárolgott illóolajok felhalmozódnak a növény körül és akár be is gyújthatók, innen a növény egyik angol neve (gas plant) is. Egyes szerzők szerint a bibliai “égő csipkebokor” a nagyezerjófűnek felel meg (mások szerint meg mondjuk nem). A növényt megdörzsölve vagy erősebben megmarkolva az illóolajak a bőrünkre kerülnek. A kellemetlen, érzékeny bőrűeknél néha nagy fájdalommal járó meglepetést a növény magas furokumarin tartalma okozza, amely fototoxikus reakciót kiváltva hólyagos bőrkiütést is okozhat.

Mint látjuk, a növény jól meg tudja védeni magát, élőhelyeinek elpusztítása ellen azonban semmit nem tud tenni. A szőlők közti mezsgyék felszámolása, az erdőszegélyek eltűnése, rakodóterületek kialakítása az erdőszegélyeken, a sztyeprétek beerdősödése és helyenként az akác és a bálványfa agresszív terjedése veszélyezteti.

A népi gyógyászatban a gyökeréből és leveleiből készítettek különféle szereket, használták sebek kezelésére, reuma ellen vagy menstruációs problémák kezelésére. Napjainkban sok, gyógynövényekkel foglalkozó oldalon találkozhatunk vele, de érdemes ezek nagy részét erős fenntartásokkal kezelni. A jobb minőségű oldalakon felhívják a figyelmet arra, hogy a növény védett és gyűjtése tilos. Ha olyan oldallal találkozunk, ahol pl. a “teliholdkor kell leszedni”, “A mérgezések (kígyómarás, kutyaharapás), fertőzések leküzdésében hatásos.”, “Csökkenti az önérzet fontosságának túlsúlyát.” mondatok megjelennek és minden bajra csodaszerként kínálják, akkor érdemes inkább továbblépni.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.