Méhek kedvence

Most virágzik az üde lomberdők, száraz tölgyesek, erdőszegélyek hamar szembetűnő, színes faja: a méhfű (Melittis melissophyllum). Nevében a mélissa méhet, a phyllon pedig füvet jelent. Gyógynövény, a híres Mecseki tea egyik alapanyaga, mecseki fűnek is nevezik emiatt. Korábban két fajra, jelenleg két alfajra osztják a növényt: a délvidéki (subsp. melissophyllum) és a nagyvirágú méhfűre (subsp. carpatica). De ez a felosztás is vitatott.

A növény maga igen dekoratív. Levele széles tojásdad, szabályosan fogas. A virágok 1-3-asával levélhónaljiak. A párta felső ajka fehér, az alsó rózsaszínű. A növény akár fél méteresre is megnőhet, és legkönnyebben a virágzás időszakában, május végétől júliusig lehet megtalálni.

Méhfű (Fotó: Barna Csilla)

A méhfű azonban egy másik fajnak is a népies elnevezése. Ez a faj a szintén ajakosvirágúak családjába tartozó citromfű (Melissa officinalis). Az interneten található teák többsége is utóbbi növény szárított részeiből készül. Gyógyhatásaik szinte azonosak, de a citromfű intenzívebb, mint a méhfű. Utóbbi gyűjtése így háttérbe szorult. Mi pedig sétáink során egyre gyakrabban gyönyörködhetünk benne.

Méhfű (Fotó: Barna Csilla)

Ne felejtsétek el, hogy védett természeti területen a nem védett növények gyűjtése is tilos!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.