Struccpáfrány (Matteuccia struthiopteris)

A nagy termetű évelő, védett páfrányunk a struccpáfrány (Matteuccia struthiopteris). Gyöktörzse a talajban függőlegesen nő, ebből indulnak ki a fekete, föld alatt kúszó tarackok (oldalhajtások), amelyekből új egyedek fejlődnek. A vegetatív szaporodás miatt gyakran csoportosan jelenik meg. A Soproni-hegységben két helyen, a Rák-patak mentén és a Kánya-szurdokban él néhány százas állománya, mindkét helyen a patak mellett, árnyas égerligetben.

Struccpáfrány

Kétszeresen szárnyalt, tölcsérszerűen kihajtó asszimiláló (táplálkozó) levelei akár másfél méter magasra is megnőhetnek. A spóratermő levelei külön hajtáson a tölcsér közepén fejlődnek. Utóbbiak alacsonyabbak (kb. fél méter), kezdetben világoszöldek, később megbarnulnak és az asszimiláló levelek elszáradása után is megfigyelhetők.

Tölcsérszerűen nőtt levelei miatt semmivel nem téveszthető össze

A struccpáfrány az északi féltekén, Észak-Amerikában, Európában és Ázsia magashegyi patakjai, folyói mellett él. Hazánkban Zempléni-hegység mellett elsősorban a Soproni- és Kőszegi-hegységben, az Őrségben és a Vendvidéken fordul elő. Nagy vízigénye miatt elsősorban patakmenti égerligetekben, enyhén savanyú talajokon jellemző. A talaj kiszáradását nem kedveli.

A struccpáfrány látványos kinézete és méretei miatt az európai kertekben is népszerű, de tartása termőhely- és nedvességigénye miatt nem egyszerű. Védett faj, így tartása engedélyköteles, ennek ellenére több hazai áruházban is beszerezhető. Ha mindenáron struccpáfrányt szeretnél tartani, akkor ne ásóval járj a természetben, hanem rendelj az interneten megbízható kertészetből.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.