Darázsölyv (Pernis apivorus)

A Soproni-hegység erdeinek rendszeres fészkelője a darázsölyv (Pernis apivorus). Nevét fő táplálékáról kapta, elsősorban vadméhek és darazsak lárváival, bábjaival és kifejlett egyedeivel táplálkozik, de szükség sáskákat, gyíkokat is fogyaszt. A kifigyelt lépeket lábával kaparja ki, a darazsak csípéséről a fején lévő szarupikkelyek védik.

Elsősorban nagy kiterjedésű erdőkben fészkel, speciális táplálkozása miatt kedveli a melegebb, tisztásokkal tagolt déli lejtőket. Fészkét könnyű felismerni, mert más madarakkal szemben lombos ágakkal béleli ki. Legtöbbször két tojást rak, a fiókák kikelése után a hím gondoskodik a táplálékszerzésről, a tojó a fiókákat őrzi.

Nálunk elsősorban áprilistól szeptemberig figyelhető meg, a telet Afrika trópusi területein tölti. A hazai fészkelő állománya 500-750 párra tehető és stabilnak mondható. Nálunk elsősorban a fészkelési helyeinek zavarása és a véghasználatok veszélyeztetik, vonulás közben azonban számos példány esik vadászat vagy mérgezés áldozatául.

A képeken látható madarat legyengült állapotban találták Harka mellett. A mintegy két hetes gondozás után a megerősödött állatot a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei engedték szabadon a megtalálási helyén.

A biztonságos szállítás érdekében a madár feje letakarásra került
A megerősödött és visszaengedett példány GPS-GSM jeladót kapott, mellyel a mozgását a szakemberek követni tudják.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.