Itt a tavasz, vár a természet

A koronavírus miatt hónapok óta folyamatban lévő korlátozásokat egyre nehezebben viseljük, a szép, napos idő sok embert vonz ki az erdőbe. Ezzel önmagában semmi baj nincs, amíg mindenki betartja a természetjárás alapvető szabályait (Ne térj le az útról! Ne hangoskodj!, Ne tépd le! Ne lép jár! stb.).

Az elmúlt melege Sopron környékén is beindította a kora tavaszi növények virágzását. Érdemes egy kicsit áttekinteni, mivel is találkozhatunk a következő napokban.

Egy hete még ilyen patakokkal találkozhattunk a Soproni-hegységben

A sopronkövesdi Agg-hegyen kb. két hete kezdett el virágozni a téltemető, de talán ezen a hétvégén lesz a legteljesebb a virágzás. Néhány példányával lehet találkozni a Fehérúti-tó mellett vagy a Soproni Egyetem botanikus kertjében.

Téltemető szőnyeg az Agg-hegyen
Téltemető (Eranthis hyemalis)

A Fertőrákos feletti gyertyános-tölgyesekben a hóvirág (Galanthus nivalis) is javában virágzik már. Talán ma már senkinek nem kell felhívni a figyelmét, hogy a hóvirág hazánkban védett növény.

A farkasboroszlán (Daphne mezereum) az egyik legkorábban virágzó cserjénk. Rózsaszín viráfüzérei messziről észlelhetők. A Soproni-hegységben kifejezetten veszélyeztetett fajnak számít, ha találkozik vele, érdemes bejelenteni a lelőhelyet a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóságnak.

A fehér acsalapu kicsit később, általában március második hetében kezd virágozni, de bimbós példányaival már most is lehet találkozni.

Fehér acsalapu virágzás előtt

A természetben járni mindig jó, de a saját érdekedben itt is tarsd be a távolságtartás szabályait. Ha véletlenül elejted a maszkodat (vagy megtalálod más elvesztett maszkját), akkor szedd össze és dobd a kukába. Ne hagyj szemetet az erdőben, réten!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.